

# **Mediation Training Program Structure.**

The Program will be divided into the theory component and the practical application through role plays. The theoretical modules will be completed over the first two weeks in a structured format combining on line seminars, discussion forums, readings and activities for completion.

#### Week 1:

### Module 1:

- What is dispute resolution?
- Difference between decision making and facilitation?
- Types of facilitation, negotiation and mediation.
- · Conflict analysis.

# Objectives completed by:

- Learning activities
- Discussion forums and virtual meetings
- Resource readings
- DVD
- On line seminar (2 hours) (Tuesday 4.00 6.00pm EST)

#### Module 2:

- Mediation models and processes
- Facilitative model of mediation
- Process and stages of mediation

### Objectives completed by:

- Learning activities
- Discussion forums and virtual meetings
- Resource readings
- DVD
- On line seminar (2 hours) (Tuesday 6.00 8.00pm EST or as negotiated with the group)

#### Week 2

### Module 3

- Skills used in mediation
- Communication and mediation
- Listening, acknowledging, reframing, summarising and questioning
- Exploration in facilitative mediation



## Objectives completed by:

- Learning activities ( written and oral)
- Discussion forums and virtual meetings
- Resource readings
- On line seminar (2 hours) (Thursday 4.00 6.00pm EST)

## Module 4

- Facilitating negotiation, dealing with impasses
- Private sessions
- Resolution and agreements

# Objectives completed by:

- Learning activities ( written and oral)
- Discussion forums and virtual meetings
- Resource readings
- On line seminar (2 hours) (Thursday 6.00 8.00pm EST)

## Week 1 timetable: (recommended)

- Day 1: Log in test as per instructions. Reading materials (referred resources) and looking at DVD "Cooking Up A Compromise" (1) (2 hours) resource section website LINK
- Day 2: Log in support 3.30pm. Attending on line seminar 4.00pm 8.00pm EST (4 hours)
- Day 3: Watching DVD (2) "Fletcher's Partnership Dispute"; reading referred resources, preparing activities for seminar (2 hours) LINK
- Day 4: Lecture Activities (2 hours)
- Day 5: Revision, outstanding activities, drop in-session & preparation for next week (2 hours)

# Week 2 timetable (recommended)

- Day 1: Reading resources and materials; preparing activities for on line seminar, contributing to discussion forum. (2 hours)
- Day 2: Activities, forums and attendance at option 'drop in' session (2 hours)
- Day 3: Reading resources, DVD revision "Fletchers Partnership Dispute" (2 hours)
- Day 4: Attendance on line seminar 4.00pm 8.00pm (4 hours)
- Day 5: Revision, drop-in session and preparation for next week's role play exercises (2 hours)



## Weeks 3 and 4 Timetable

You will participate in nine (9), 1 and 1/2 hour mediation role play sessions (90 Minutes) over the course of the 2 weeks. Please note the sessions will be designated in 2 hour blocks to allow for debriefing. It is proposed that the sessions will be held at 10am; 12pm; 2pm; 4pm and 6pm. Exact times will be finalised by the end of week 1 of the course after consultation with participants and coaches.

There will be 'drop in' sessions held at the end of both weeks 3 and 4 for approximately 2 hours (time to be confirmed) to discuss any issues and debrief from the sessions as a group.

A Learning Journal will also form a part of the course requirements and participants are expected to devote one hour per week to this component of the course. Journals will be submitted weekly.